Fejlődés, építkezés, teljesítmények

A cég vezetősége, ahol dolgozom velem karöltve Prágába utazott már néhány napja, hogy az anyacég vezetőségével összeismerkedjünk, konferenciák és megbeszélések sora vár ránk. Építkezésekkel foglalkozunk, tovább fejlesztés is a célja ennek az utazásnak, eszmecsere, brainstorming és üzleti kapcsolatépítés. Ezért találkoztunk tehát a cseh vezetőséggel.

Már eltelt két nap az üzleti útból, és elég sok konferencián vettem már részt ahhoz, hogy lássam, hogy nagyon népszerű téma még mindig, újra és újra (szerencsére) a napelem.

Mint ahogy minden másban, a napelemek terén is arra törekednek a tervezők és a kivitelezők, hogy minél kisebb felületű panel is képes legyen arra a teljesítményre, akkora energia bevételre és nyújtásra, mint a panelek nagyobb méretű rokonai. A napelem méretei és az ezekhez viszonyított teljesítményképesség most az egyik fő téma ebben a néhány napban.

Lesz ma is egy megbeszélés ezzel a témával kapcsolatban is, ezért átolvastam az eddigi anyagaimat, de valahogy úgy éreztem, ez nem elég, szükségem van még más forrásra is.

Ezért nemrég, most, hogy volt egy kis szünetem az üzleti kapcsolatépítések közepette, utánanéztem a neten a napelem méreteinek. Így találtam rá a belinkelt oldalra, ahol sok mindent elolvastam, szinte végignyálaztam minden aloldalukat.

Gondoltam, hogy felkészülök kicsit én is a témát illetően, agyalok rajta itt a medence mellett, hátha olvasok valami olyat, amit még nem hallottam, ami elindítja a gondolataimat, és új ötletem születhet, amivel villoghatok a megbeszélésen a többiek előtt. Fontos volt ez számomra, mert szeretnék kiharcolni magamnak egy előléptetést.

Úgy látom, az egyik fő téma, ami mindig, mindenhol előbukkan, a napelemes rendszer. Itt legfőképpen, ha jól látom a brosúrában, amit kaptam erről a pár napos programról, azzal fogunk foglalkozni, hogy mekkora területű épületekbe, mekkora felhasználási igény mellé milyenek az ajánlott napelem méretei.

Erről még nem sokat tudok, ezért utánanéztem kicsit, és találtam egy oldalt, ahonnét tudtam kissé előre tájékozódni. A napelem méreteiről szerettem volna sokat olvasni, de ez az oldal annyira megtetszett, hogy végigböngésztem az egészet.

Végig úgy olvastam, hogy arra gondoltam, én is egy olyan érdeklődő vagyok, aki telepíteni szeretné a rendszert a házára. Így olvastam arról, hogy hogyan is válik a napenergiából váltóáram, hogyan kerül fel a tetőre, hogyan segít ez a környezetünkön, hogyan gondoskodom ezzel a következő generiációkról, mi a folyamata a napelemrendszer telepítésének, stb.

Vane gy külön sáv oldalt, ahol rátaláltam a teljesítmények linkjére, három altéma volt, a 3- a 4- és az 5 kW-os napelemrendszerek. Mundegyikhez le van írva, hogy mekkora lakásba, házba, milyen körülmények közé, nagyjából mekkora eddigi fogyasztáshoz ajánlják. A 3 kW-osra azt írták, olyan család gondolkozzon ezen, akinek nagyjából 12 ezer forint szokott lenni a villanyszámlája és nyilván érdekli valamennyire a természetvédelem. A 4 kW-os méretnél 120-140 négyzetméres házakat említenek, illetve nagyjábóli 16-20 ezres havi villanyszámla helyett, hiszen ezzel szinte lenullázdnak a költségek, ha nem teljesen, illetve az ára minden esetben megtérül 8-10 éven belül.

Az 5-6 kW-os napelemrendszernél már 170 négyzetméternél gondolkodhatunk, akár 220 négyzetméteres házhoz is bőven jó. Fontos, hogy a család számára legmegfelelőbb méretet válasszuk, mert csakígy térül meg a leghamarabb, ezért a ház áramellátásánál sem alacsonyabb sem magasabb rendszert nem érdemes választani.

Mire végigböngésztem a Pantele solar oldalát, nagyon okosnak éreztem magam, így sokkal magabiztosabban indultam a következő konferenciára, szerettem volna hinni, hogy hozzájárult ez a kis utánaolvasás az előléptetésemnek, hiszen nekem is a tervem az, hogy telepíttetek egy napelemrendszert a családi házamra!