Jó kapcsolatokkal az új üzlet ugyanolyan könnyen megy, mint az ablakcsere

Most már jó pár éve is annak, hogy az egyik barátnőmmel elindítottuk a saját kis magánvállalkozásunk: kézműves kovászos kenyereket állítunk elő a kis pékségünkben. Mindig is volt igény a termékeinkre, már az első hónapokban is szinte nyereséges volt a vállalkozásunk, amin egyébként mindenki teljesen el volt képedve, de az elmúlt fél-, egy évben egyszerűen meg vannak őrülve az emberek a kovásszal készült termékek iránt. Nemrég két másik péket is felvettünk az üzletbe, és édesipari termékeket is kezdtünk a jóval egészségesebb, hosszú érlelésű, kovásszal készült tésztából készíteni. Ilyenformán arra gondoltunk, hogy talán ideje lenne terjeszkedni.

Nekem nincs olyan kiterjedt ismeretségi köröm, mint az Áginak, de nem is azért vagyok én is a vállalkozásunk tagja, én hoztam a pék végzettségemmel járó szakmai részt, az Ági pedig a könyvelői, vállalkozásvezetői tudását, tapasztalatát. Ő ezt tanulta, nagyon jó is benne, arról nem is beszélve, hogy akikkel együtt végezte az OKJ-t, nagyjából mind vállalkozással rendelkező arcok, vagy már akkor is megvolt a kis vállalkozásuk, csak kellett ehhez a papír, vagy azóta nyitottak.

Van is egy jó kis sztorim, amivel könnyű rávilágítani arra, hogy ez miért is lehet fontos. Tavalyelőtt elhatároztam, hogy szeretném felújítani a lakásom. Hát, főleg így tél közepén fogalmazódott meg bennem, mikor egyik szomszéddal beszélgetve kiderült, hogy nálam legalább kétszer annyiba kerül a gáz, mint amennyit ő fizet a számlára, pedig köztudottan én vagyok az, aki többet fűt, mert sokkal érzékenyebb a hidegre. Egyébként nem vagyok többet otthon, mint ő, nem fürdök többet, bár az amúgy sem releváns, mert a meleg vizet villanybojler állítja nálam elő. Ja és persze egyáltalán nem fűtök, mikor nem vagyok otthon. Szóval… Nem értettem egyáltalán, hogy miért fizetek én többet, mint ő, mikor így nagyjából ugyanannyit fűtünk. Némi tanakodás után végül rájöttem, hogy nagy valószínűséggel a nyílászárók lehetnek a ludasak, valószínűleg egyszerűen csak nem szigeteltek jól az ablakok a lakásban, és ott szökött el a meleg. Így ugye értelemszerűen sokkal többet kellett fűtenem, hiszen ami levegő felmelegedett, az ki is hussant az ablakon, erkélyajtónál stb.

http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-meretek.html

Nem mintha amúgy sajnálnám a pénzt vagy nagyon rászorultam volna a spórlásra, de azért az embert mégis zavarja, valószínűleg még a milliárdost is, ha tudja, hogy valamire tök feleslegesen dobálja ki a pénzt az ablakon. Esetemben ugye szó szerint.

Szóval elhatároztam, hogy ki kell cseréltetnem a nyílászárókat a lakásban. Ezen a ponton egy nagyon hosszú internetes kutakodás következett, nekem ugyanis nincs olyan ismerősöm, aki értene az ilyesmihez. Mint az viszonylag gyorsan kiderült, a fa az egy egészen jó dolog, de a műanyag ablak egyébként sokkal jobban szigetel. Ezzel szemben a fa sokkal jobban szellőzik. Viszont most már a műanyag ablakkereteken is lennie kell ilyen kis szellőző akárminek, amin a kinti levegő be tud jutni a lakásba. Tulajdonképpen ugyanis pont az a legnagyobb problémája a műanyag ablaknak, ami az előnye is: nagyon jól szigetel, konkrétan már túl jól is működik. Annyira képes lezárni a lakás levegőjét, hogy nem jut ki abból semennyi, és be sem, így egyáltalán nem cserélődik a levegő. Ez alapjáraton nem annyira vészes egyébként, inkább akkor van baj, ha valami baleset történik, és mondjuk gázszivárgás van, tűzesetkor a szénmonoxid mérgezés lehet így sokkal veszélyesebb stb.

De mint ahogy ezt említettem (és nem én találtam ki, egy a témával foglalkozó weboldalon, a: muanyagablakom.hu-n találtam), a műanyag albakokra csinálnak ilyen kis szellőző lyukacskát vagy valami ahhoz hasonlót (azóta sem értek egyébként sokkal jobban hozzá), ami tulajdonképpen az ilyesféle balesetektől véd. Mert amúgy bevallom, én sajnos valamennyire paranoid vagyok, tudok félni az ilyesmitől. Például biciklivel is azért nem merek közlekedni, mert nagyon tartok attól, hogy egy autós nem vesz észre, és el fognak ütni. Na de visszakanyarodva a témához, tulajdonképpen elég meggyőző volt az egész, hogy be merjem írni a google-be: műanyag ablak méretek árak. Értelemszerűen ezt kábé azután tettem, hogy lemértem az ablakaimat, de egész kíváncsi voltam, hogy nagyjából mennyibe fájna nekem, ha tényleg belevágnék ebbe a cserébe.

A pénz amúgy tényleg nem jelentett különösebb akadályt, egyrészt az üzlet is jól ment, másrészt a szüleim bármikor támogattak volna, ha szükségem van arra, hogy kérjek tőlük pénzt. Sajnos egyébként eléggé elvesztem ezen a ponton. A fentebb már linkelt, http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-meretek.html oldalon próbáltam tájékozódni arról, hogy mitől is függ pontosan a műanyag ablak ára. Mint azt sikerült kideríteni, és tulajdonképpen teljesen észszerű is volt: hát persze, hogy a méretétől. Meg egyébként, mint azt szintén megtudtam, ezeket a modern ablakokat már nem egy, hanem kettő vagy akár három üveglapból készítik, és nagyon gyakran nem is sima levegő van a két üveglap között, hanem valamiféle olcsóbb, vagy akár drágább gáz, annak érdekében, hogy még jobban szigeteljen. Na és ugye ettől is nagy mértékben függ az ára.

Ezen a ponton viszont tényleg összezavarodtam, mert ugye úgy volna vele az ember, hogy azonnal megvenné a legdrágábbat, hiszen biztos az a legjobb, de azért vagyok már annyira felnőtt, hogy ezt nem feltétlen gondolom így, minekutána tapasztaltam, hogy néha bizony csak egy nevet fizet meg az ember, és egy olcsóbb termékkel sokkal jobban járt volna.

Na és itt jött a képbe Ági barátnőm, aki ugye a vállalkozásunk társtulajdonosa, ugyanis miután mondtam neki, hogy teljesen el vagyok veszve a műanyag ablak méretek, árak témakörbe, mondta, hogy ne vicceljek már, egyik volt iskolatársa pont ezzel foglalkozik, szívesen rendez nekem egy randit vele, és akkor ő el is tud majd magyarázni mindent, meg persze, ha érdekel, akkor valószínűleg el is tudja nekem intézni az ablakcserét.

Mivel viszonylag kevés ingerenciám volt arra, hogy otthon a továbbiakban is ennél több időt töltsek el azzal, hogy műanyag ablak méretek, árak témakörben olvasgassak az interneten, természetesen hálásan köszöntem az Ági ajánlatát, aki valóban, már a következő hétre megszervezte nekem azt a bizonyos randit.

Pontosan úgy volt, ahogy ígérte. A srác tényleg nagyon kedves, segítőkész volt, minden kérdésemre válaszolt, minden szempontból felvilágosított, ami az ablakcserével, a műanyag ablak árak, méretek témával volt kapcsolatos. Igazából nem is hezitáltam sokat, eldöntöttem, hogy szeretnék vele dolgozni, így el is határoztuk, hogy majd későtavaszra időzítjük a lakásomon az ablakcserét. Én már nagyon vártam a tavaszt, mert izgulós is vagyok, egészen addig, amíg nem voltak benne az új ablakok, szinte végig paráztam azon, hogy valami probléma lesz, ami miatt dugába dől majd az egész tervem.

De szerencsére minden a legnagyobb rendben működött, szóval mondanom sem kell, nagyon elégedett voltam végül az egésszel.

Szóval igen, azt gondolom, hogy igen fontos a jó szociális háló, főleg, ha üzletember vagy. Ági az szinte bármit el tud intézni néhány perc telefonálás után, és még mindig szerencsénk volt, általában minden tök zökkenőmentesen működött. Reméljük, hogy majd az új üzlet nyitása is olyan egyszerűen fog menni, mint nekem az ablakcserém!