Kihez fordulhatok, ha napelemmel kapcsolatos kérdésem van?

Tervezem, hogy napelemekkel modernizálom a házamat. Kertes csalási ház a XIII. kerületben. Sok szomszédunk van, aki már beruházott egy ilyen fejlesztésre, de nekik tudom, hogy nem kellett, hogy pályázatot nyújtsanak be, kölcsönt vegyenek fel, vagy bármi, mert az anyagi helyzetük megengedte, hogy erre költsenek. Nekünk tulajdonképpen még akadna is félretett pénzünk, amit erre fordíthatnánk, de az a helyzet, hogy nem szeretem még azt a gondolatot sem, hogy a megtakarításunkat elköltjük. Tudom, hogy az a lényege, hogy majd valami nagyobbra fordíthassuk, de világ életemben gyűjtöttem és nem szeretem, ha nincs félretett pénzem. A pénz mint beszédtéma általában elég nagy tabu, nem szoktunk róla fecsegni, csak nagyon közeli barátokkal vagy rokonokkal. Nem beszéljük meg, kinek mennyi van, ki mennyire tudja megtartani. Sajnos sokan vannak, akik mániákusan költik anélkül, hogy belegondolnának, mit tennének, ha hirtelen kellene. Én szeretek felkészülni olyan esetekre, ha ne adj Isten mondjuk valami baleset érne és nagy kiadásaim lennének rehabilitációra, gyógyszerekre, bármire. Ezen kívül persze kevésbé tragikus dolgok is előfordulhatnak. Tönkremehet a mosógép, lerobbanhat a kocsi.

Na a lényeg az, hogy ha nem muszáj, szeretném, ha nem az egész megtakarításunkat kellene erre költenünk. Persze ez nem egy versenyfutás, tehát akár az is lehetne, hogy várok még ezzel. Csakhogy már évek óta tervezem és mindig volt valami kifogásom, ami valójában mindig valami mondvacsinált kis semmiség. A valódi indok, hogy még mindig nem vágtam bele az az, hogy félek megválni a pénztől. Tudom, hogy egyeseknek ez furcsa, de engem így neveltek és sikerült a legapróbb porcikámig belém nevelni ezt az attitűdöt.

Arra jutottam a kis belső évődésemmel, hogy valamilyen napelemes pályázat lenne a legmegfelelőbb nekem. Csakhogy, mint kiderült, ilyen nálunk nincsen. Legalábbis abban a hagyományos formában nincs, amikor összeállítok egy pályázati anyagot, beadom és az x számú legjobb, legígéretesebb pályázó megkapja. Magyarországon a napelemes rendszerek kiépítésére és fejlesztésére csak kölcsönt lehet felvenni, ami ugyan kamatmentes, de ezzel sem vagyunk olyan sokkal előrébb. Illetve, ha a mi családunkat vesszük, nekünk tulajdonképpen ez már szóba jöhet, valószínűleg igénybe is fogjuk venni, de ha olyan családokra gondolunk, akiknek nagyon hasznos lenne a napelem, mert nem futja még a havi villanyszámlára sem, akkor már más a helyzet. Persze ez csak egy gondolat felvetés, én nem értek ehhez, nem vagyok benne járatos, csak furcsállom a helyzetet.

napelemes pályázat

A saját szemszögemből viszont ott tartok, hogy valószínű, hogy felveszem ezt a kamat mentes kölcsönt. Azonban nem vagyok biztos abban, hogy számomra ez a legmegfelelőbb választás. Attól, én az internetes keresgélésem során csak ezt találtam, lehetséges, hogy létezik más alternatíva is. Szeretnék beszélni egy szakértővel, valakivel, aki segít nekem ebben a kérdésben. Mélyen belül talán még mindig abban reménykedem, hogy létezik mégis napelemes pályázat, ami legalább részben fedezné a felmerülő költségeket.