Rátaláltam a napelem pályázat lehetőségére

A kapcsolatépítés számomra rendkívül fontos, ugyanis van egy barkácsboltom. Mind az üzlettársakkal, mind a beszállítókkal, és még az ügyfelekkel is jó, ha baráti viszonyban vagyok. Úgy gondolom, hogy ez a gyakorlatban nagyon jól megy nekem. Stabil vásárlóköröm alakult ki, akik sosem cserélnék le a boltomat.

Az egyik fickó, Gyula mindent az én boltomból szeretne venni. Sokszor már rá kell szólnom, hogy nézzen szét más üzletekben is, mert bár sok minden megtalálható nálunk, azért minden nem. Gyula a legutóbb a napelemes inverter felől érdeklődött. Az én boltomban persze ez az eszköz nem kapható, és nem is tudtam sokat mondani róla, de igyekeztem segíteni a kedves vásárlónak, a kapcsolatépítés fontosságának jegyében. Felmentem az internetre, ahol nem kellett sokat keresgélnem, hamar rátaláltam a napelempalyazatok.hu weboldalra, ahonnan minden tudnivalót beszereztem a napelemes inverterekről.

Az inverter az a berendezés, ami létfontosságú ahhoz, hogy a napelemek működni tudjanak. Az elemekre vetülő napsugárzás a napcella felületén és belsejében elnyelődik, és ez szabad elektronokat generál, amit az alsó réteg szabályos irányba rendez. Ezen működési elv mentén keletkezik az egyenáram, amelyet a napelem inverter segítségével lehet hálózati árammá alakítani. Az egyenáram felhasználásra nem alkalmas, legfeljebb akkumulátorban lehet tárolni. A hálózati áramot viszont probléma nélkül lehet használni mind saját célra, gépek, eszközök üzemeltetéséhez, mind a hálózatra való visszatáplálásra. A napelem rendszer tehát az inverter nélkül semmit nem ér. Nélküle maximum egy különálló, egyedi hálózatba lehet táplálni az áramot, ami egy központi átalakítóba futva újra szétosztásra kerül. Így azonban semmit nem érne a beruházás.

A napelemes inverterek különböző méretben is vásárolhatók. A weboldal készítői szerint célszerű megfontolni és kikalkulálni, hogy nagyságrendileg mennyi az éves áramfogyasztás, és az alapján megvásárolni az invertert. A mérések alapján egy korszerű, jól elhelyezett napelemes rendszer évi +20%-nyi többletet is termelhet, mint a névleges hozama. A megvásárlás előtt ezt is érdemes figyelembe venni, ugyanis ennek tudatában akár egy kisebb teljesítményű, ennél fogva alacsonyabb árú rendszer is bőven elegendő tud lenni.

A napelempalyazatok.hu weboldalon nem csak az inverterekről olvasgattam, hanem a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázatról is. A hitelre a társasházak, lakásszövetkezetek és cégek mellett magánszemélyek is pályázhatnak. 105, 2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják az épületeiket korszerűsíteni igyekvőket. A keretösszegnek maximum a felét vihetik el a társasházak és a lakásszövetkezetek, tehát minimum az összeg felét a magyar családok között osztják fel, ami meglátásom szerint elég jó arány.

 A minimum 500 ezer, maximum 10 millió forintos hitel nem csak napelemre, hanem egyebekre is fordítható, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat: napkollektorokra, napelem rendszerekre, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, valamint akár hőszigetelésre is.

A pályázatnak természetesen van néhány feltétele is. Csak az nyerheti el a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelt, aki rendelkezik 10% saját forrással. Mindemellett húsz éven belül vissza kell fizetni a kölcsönt.

Ez a pályázat nagyon megtetszett nekem, így egyből ajánlottam Gyulának. Örülök, hogy segíthettem neki, jó volt látni, hogy mennyire megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy akár nulla százalékos hitelt is felvehet a napelem támogatásnak köszönhetően. Remélem Gyula megnyeri a pályázatot és sikerül környezetkímélővé alakítania a házát.