Üzleti megbeszélés egy vitorláson

Amikor munkát kerestem, egy valamit megtanultam: azt, hogy a kapcsolatok nagyon fontosak. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy protekcióval könnyebb megszerezni egy adott állást, persze ez is egy létező jelenség, hanem arra, hogy úgy egyáltalán egy állás közelébe is sokkal könnyebb így jutni. Már csak azért is, mert nem minden állást hirdetnek sok helyen, így alapesetben szerencse is kell, hogy rátaláljon az ember, de kapcsolatokkal ez is nagyobb valószínűséggel történhet meg. Nem egyszer hallottam már olyan történeteket ismerősöktől, hogy az új alkalmazottról kiderült, hogy „valakinek a valakije”. Persze félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ez baj, ha az ember alkalmas is az adott pozícióra.

De a kapcsolatok nem csak ilyen helyzetben fontosak, hanem az üzleti életben is. Különösen egy partnerség létrejöttéhez fontos, hogy jó kapcsolatot és ezzel együtt bizalmat építsenek ki a felek. Ez pedig manapság nagyon nehéz, plusz, szokták is mondani, hogy az üzleti élet kemény.

Van egy ismerősöm, aki egy feltörekvő középvállalkozásnál dolgozik, mint igazgatói asszisztens, és ő mesélte, hogy a cég társulni fog egy másikkal, így mindketten bővíthetik az ügyfélkörüket, mivel a szolgáltatásaik jól kiegészítik egymást.

Már több formális tárgyaláson túl vannak a felek, amik alatt a leglényegesebb részleteket egyeztették, így a főnöke arra gondolt, hogy a következő alkalommal lazábbra venné a dolgot, mert szeretné jobban megismerni emberileg is a leendő társát. És ennek kigondolásával az ismerősömet bízta meg.

Rövid keresgélés után talált egy rendezvényszervezéssel foglalkozó céget, akiknél a vitorlás bérlés is opció.

Lehetőség van úgymond „csomagok” választására is, mert lehet vitorlást bérelni egy napra is, de akár többre is.

A honlapon javaslatokkal is ellátják a látogatókat, hogy milyen útvonalakon érdemes hajózni. Egyébként nem feltétele a vitorlázásnak a kikötés, mert egy egy napos bérlés 8 órát jelent, ami azért meglehetősen sok idő. Ha valaki szeretné, akár a teljes időt a vízen töltheti, de aki szívesen ebédelne egy jót az egyik híres balatoni étteremben és van kikötő, úgy erre is van lehetőség.

cégnek több saját vitorlása is van, kisebbek és nagyobbak is, így különböző méretű társaságok is meg tudják találni a számukra megfelelő méretet. A honlapon minden rendelkezésre álló hajó megtekinthető fotókon, illetve a vitorlás paraméterei is le vannak írva.

A legkisebb vitorlás 6 személy befogadására képes, de 10 fő számára is van hajó. Mivel többnapos túrákat is szerveznek, így mindegyik hajón vannak kialakított fekvőhelyek, wc, hűtő, zenehallgatáshoz szükséges eszközök, de még televízió is.

Az ismerősöm egy nyolc személyes vitorlást bérlését intézte el, ugyanis nem csak a két vezető, de a pénzügyi és a marketing menedzserek is részt vettek a tárgyalásokon, mind a két oldalról, így ebből sem akarták őket kihagyni. Mégis csak szorosan együtt kell majd működniük a közös cél elérésének érdekében.

Én egyből azt gondoltam, hogy azért nem kis munka egy ilyen programot összehozni, de nagyon is könnyen el lehetett intézni. A honlapon elérhető egy egyszerű ajánlatkérő űrlap. Csak meg kell adni néhány adatot és elérhetőséget, a vitorlás bérlés tervezett időpontját egy rövid kis kísérő üzenettel, és csak várni kell egy keveset, hogy a cég felkeressen.

Persze maga a program még messze van, de nem árt időben lefoglalni a vitorlást, mert, ahogy beköszönt a jó idő, könnyen le lehet csúszni az ilyen különlegesebb programokról.