Üzleti partnerségből napelem pályázat

Még középiskolás koromban, amikor elkezdtem a világ legunalmasabb diákmunkáját, azt gondoltam, hogy egészen biztosan saját vállalkozást fogok indítani. Kicsit drasztikusan éltem meg a munka világába való belecsöppenést, annak ellenére, hogy nem volt sem megerőltető, nem járt felelősséggel sem, és elég laza volt a munka is. De hát annyira unalmas volt, hogy valahogy mégis erre az elhatározásra jutottam, úgy nagyjából egy hét után. Ettől függetlenül szerettem, mert jó kis zsebpénz kiegészítés volt, és a hangulattal sem volt probléma. Szóval ez volt az a pont, amikor időről időre elővettem a dolgot, és hosszasan elkezdtem agyalni azon, hogy milyen vállalkozást tudnék indítani, és hogy mi lenne nekem a legkézenfekvőbb. De nyilván tizenhat évesen fogalmam sem volt semmiről, még arról sem, hogy hol szeretnék majd továbbtanulni.

Aztán évekkel később az egyetemen megismerkedtem a vállalkozások mibenlétével, az alapítási feltételekkel, illetve az üzleti kommunikációval is. És rájöttem, hogy ez az egész korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan én azt annak idején elképzeltem. Ha van egy jó ötlet, az természetesen egy nagyon jó alap, de sajnos kevés. Ami igazán fontos az az, hogy legyen megfelelő mennyiségű tőke, és az, hogy milyen kapcsolatai vannak az embernek. Egyrészt a segítség és támogatások miatt, másrészt pedig az ügyfélszerzés miatt is. Egy rokonom belevágott, és saját vállalkozást indított, amit figyelemmel tudtam kísérni. Habár neki volt ismeretsége, aminek segítségével könnyebben el tudta indítani a folyamatot, de az új kapcsolatok kiépítése még így sem volt egyszerű. Az elképzelésének a megvalósításához partnerekre volt szüksége, akiket először fel kellett kutatni. Számtalan tárgyaláson volt már túl, amikor is végre sikerült megegyeznie egy céggel. Nagyon fontos volt neki, hogy sikerrel záruljanak ezek a tárgyalások, mert ezzel a céggel egy hosszútávú együttműködés kiépítése volt a cél, hiszen a szolgáltatásaik összhangba hozhatók egymással, és egymás kiegészítői is lehetnek. A megállapodás persze több részből állt. Az egyik, ami a két vállalkozás együttműködését szolgálta az az volt, hogy a rokonom vállalta egy napelem erőmű pályázat elintézését.

Erre azért volt szükség, mert a cég nagyon sok áramot használ, ezen szerettek volna változtatni, illetve igyekeznek környezettudatosabban működni, igazából minden téren. Szóval a rokonom elvállalta, egyrészt azért, mert ő is érdekelt ebben az egészben, másrészt pedig azért, mert a megállapodásuk egyik feltételeként ezt szabták meg, de ettől függetlenül is szívesen közreműködött volna benne. Egy napelem erőmű létrehozása egyébként egy nagyon költséges beruházás, bár azok a napelemek sem tartoznak éppen az olcsó mulatságok közé, amiket a házak tetején látunk. Ez azonban jóval nagyobb területet, és rengeteg napelemet igényel. Egészen pontosan, egy napelem erőmű létrehozásához minimum több, mint egy hektárnyi területre van szükség, ahová elhelyezhetik a napelemeket. A pontos terület és a napelemek darabszámának meghatározásához szükséges információ az éves áramfogyasztás mértéke.

Elkezdett tehát keresgélni a megfelelő hely után, de nem talált semmit. Nem sokkal később teljesen véletlenül futott bele egy napelem erőmű pályázatba, amit a napelemprojekt.hu oldalán talált meg.

A GINOP-4.1.3-19 nevezetű pályázat viszonylag hosszú időn keresztül tart, ugyanis 2019. június 17-től egészen 2020. szeptember 30-ig tart. Ez alatt az idő alatt bárki pályázhat, aki megfelel a pályázati feltételeknek, amik a következők: csak olyan mikro-, kis- és középvállalkozások indulhatnak, amik kettős könyvelést vezetnek, és rendelkeznek minimum három teljes, lezárt üzleti évvel, illetve legalább 1 fő bejelentett munkaerővel bírnak. Ami érdekesség még, hogy olyan vállalkozások is pályázhatnak, melyeknek székhelye az Európai Gazdasági Térségben helyezkedik el, viszont a fióktelepük Magyarországon van. Ilyen esetben feltétel, hogy a hazai fióktelepet érintse a napelem erőmű beruházás. A feltételek közé tartozik még, hogy a teljes rendszer kiépítésére – amire a pályázat benyújtásra került -, összesen 18 hónap áll rendelkezésre, illetve az is, hogy csak és kizárólag tetőszerkezetre építhetőek ki a pályázat keretén belül elnyert napelemek, más esetben nem lehet pályázni.

napelem erőmű pályázat
napelem erőmű pályázat

A támogatás elnyerése nem csak a pénz kifizetését foglalja magában, hanem: a napelemek beszerzését, telepítését és a hálózatra való csatlakozást is. Ennél fogva pedig a támogatás elnyerésével akár a költségek egésze fedezhető.

Mivel egy maximum három millió forintos vissza nem térítendő támogatásról van szó – ami meglehetősen szép összeg -, így nem csak az van meghatározva, hogy kik jelentkezhetnek, hanem az is, hogy kik azok, akik egyáltalán nem pályázhatnak.

Például abban az esetben nem jár támogatás: ha a kiépített napelem erőmű több energiát termelne, mint amennyit elhasználnak, korábban kiépített rendszerek cseréjére, atomerőművekhez. Illetve abban az esetben sem jár a támogatás, ha valaki nyerészkedni szeretne a napelemeken, vagyis jövedelemszerzési célzatra senki nem használhatja fel a napelemeket. Ami szintén fontos feltétel, hogy olyan vállalkozások sem pályázhatnak, amik Budapesten, illetve Pest megyében helyezkednek el.

A Pentele Solar Kft.-hez tartozó napelemprojekt.hu oldalon lehetőség van egy árajánlatkérő űrlap kitöltésével árajánlatot kérni, ezzel egyidejűleg pedig segítséget is lehet kérni a napelem erőmű pályázat megírásához. Ebben az esetben azonban sikeres pályázat esetén A Pente Solar Kft. lesz a kivitelező. A rokonom szerint ez így egy meglehetősen előnyös konstrukció. Hiszen ők nagyon jól ismerik a pályázat összes feltételét, emellett tapasztalatuk is van a pályázatírásban, amit értelemszerűen jól kell megírni ahhoz, hogy elfogadják. Ráadásul kivitelezőt sem kell külön keresni. Ez egyfelől költséghatékony, másfelől időtakarékos megoldás is. Az ajánlatkéréshez semmiféle bonyolult információt nem kell megadni. Az adatok mellett csupán az éves áramfogyasztás mértékét kérik, amit kilowattórában, de forintban is meg lehet adni. Ez már elegendő információ ahhoz, hogy ki tudják számolni hány darab napelemre lenne szükség ahhoz, hogy az adott mennyiséget hozni tudja a kiépítésre kerülő rendszer.

Ami miatt még előnyös ez a megoldás az az, hogy nagy tapasztalattal rendelkeznek a napelemes rendszerek kiépítésében, pontosabban a nagyméretű rendszerek kiépítésében. Referenciák között szerepel többek között egy önkormányzat, illetve egy egészségház is. De ami igazán meggyőző volt a rokonom számára: egy acélipari üzem napelem rendszerének a kiépítése. Hiszen egy ilyen üzem meglehetősen nagy telephellyel rendelkezhet, hihetetlen sok áramot is fogyaszt. Elég, ha csak abba gondolunk bele, hogy milyen nagy teherbírású és nagy teljesítményű gépekkel dolgozhatnak egy ilyen helyen.

Emellett pedig az is látszik, hogy mélyen elkötelezettek a napenergia használata iránt. A honlapon több bejegyzés is olvasható a napelemek használatának pozitív tulajdonságairól, illetve azok előnyeiről is. Ilyen előny például az, hogy hosszútávon spórolási lehetőséget nyújt egy ilyen rendszer használata. Hiszen, jóval kevesebb lesz az áramfogyasztás, így a számlák összege is kisebb lesz, így idővel a kezdeti nagymértékű anyagi ráfordítás megtérül. Persze, pályázat esetén, már a kezdetektől lehet spórolásról beszélni, abban az esetben, ha a pályázaton elnyert összeg teljesen lefedi a kiépítés költségeit. Másrészt pedig – és ez egyáltalán nem elhanyagolható, vagy másodlagos szempont – a környezet megóvásának szempontjából is nagyon fontos lépés a napenergia használata. Ezáltal csökkenthető az ökológiai lábnyom, illetve így ahhoz is hozzájárulhatunk, hogy a Föld éves energiakészletét ne használjuk el olyan gyorsan. Ehhez persze minél több cégnek a megújuló energiaforrások felé kellene fordulnia, de szerintem, már akkor jó irányba halad ez az egész, ha mindenki megtesz mindent, amit csak tud.