Üzleti vakrandi az interneten – avagy így akadtam rá a fűtőpanelekre

Sokszor van úgy, hogy keresgélek valamilyen problémámra megoldást a neten, de egyszerűen csupa hiányos, foghíjas információkat szolgáltató oldalakat találok, amik elveszik az egésztől a kedvem és inkább keresek egy hozzáértő szakembert, aki adott összegért hajlandó talán megoldani a bajom. Pedig pont ez volna a lényege a mai kornak, hogy mindent meg lehessen tanulni legalább alapszinten a netről, hogyha bármi apróságra van otthon szükség, például cserélni egy konnektort, akkor ahhoz ne kelljen szerelőt hívni. Szerencsére vannak olyan esetek is, amikor az információ csőstül zúdul ránk egy szimpatikus oldalról, mint például a KlimaGlobal weblapjáról.

A fűtőpanel volt a keresésem tárgya, mivel szeretném fejleszteni a lakást egy kicsit ilyen téren. A mostani gázkonvektoros rendszer már nagyon elavult és számomra nagyon kényelmetlen is az üzemeltetése. A skandináv típusú fűtőpanelekről viszont csupa jó értékelést olvastam, mind a megbízhatóságát, mind pedig a gazdaságosságát és hatékonyságát illetően. Hiszen hiába akarnék én villannyal fűteni, hogyha 4 méteres belmagasságom lenne.. De jelen esetben a 2,6 méterrel nagyon jó lehetőségeim vannak arra, hogy gazdaságosan működtessek egy ilyen rendszert, ezért utánaolvastam és azt kell mondanom, hogy meglehetősen ígéretesen sikerült ez a kis üzleti vakrandi.

Ahogy az a honlapon is olvasható egyébként, van pár érv ami egyébként is az elektromos fűtés mellett szól. Ilyen például az, hogy a gázzal szemben az áram megújuló energiaforrásból is előállítható, tehát például napenergiából napelemek segítségével. Ezáltal a fűtési rendszer akár 100%-osan is zöld lehet, vagyis teljesen környezetbarát, ellentétben mondjuk egy gázüzemű rendszerrel, ahol mindenképp szükséges annak a gáznak az elégetése ahhoz, hogy fűteni tudjunk vele. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az egész telepítési folyamat rettentően egyszerű. Hazavisszük, vagy meghozza a futár az eszközt, azt pedig a könnyű súlyából adódóan gyakorlatilag bárki képes megfelelően a helyére rögzíteni. A hatékony és gazdaságos működés, az olcsó üzemeltetés és bekerülési ár, valamint a csendes és zöld működtetés pedig mind-mind ehhez társul.

Rendkívül gyerekbarátnak mondható a rendszer, ugyanis alacsony üzemi hőmérsékleten működik, ezért bárhol megtaperolhatja egy gyerek anélkül, hogy megégetné magát. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy áram sem fut olyan felületeken, ahol egy kisgyermek az eszközhöz érhet, ezért teljességgel biztonságosan üzemeltethető a konstrukció kisgyerekes környezetben is. Mivel nem egy felizzó fűtőpanelről van szó, amellett, hogy égető élményben nem lehet részünk tőle, a konvektoroktól és hősugárzóktól jól megszokott égett porszagtól is elbúcsúzhatunk, hiszen itt ilyen reakciók nem tudnak végbemenni.

Az elmúlt évek válságait figyelembe véve arra is érdemes felkészülni, hogy mi van, ha valamiért nem jutunk gázhoz. Ezért érdemes mindenképp valamilyen alternatív fűtési lehetőséget is talomban tartani a háztartásban, nem csak a hálózati gázzal működő rendszereket. Családi házakban persze szóba kerülhet még a fatüzelés, de lakásokban nem igazán, éppen ezért aki univerzális megoldást keres, nem kerülheti meg a fűtőpaneleket. Az elektromos áram a már korábban is említett zöld módon is nyerhető, ezért nem hozza függési szituációba a fogyasztót semmilyen külső szervvel kapcsolatban.

A hosszú élettartamon felül persze az is remek – és nyilván összefügg az élettartammal – hogy gyakorlatilag nincsenek kopó alkatrészek. Ezért a szerkezet üzemelése amellett, hogy teljesen hangtalan, valóban sokáig képes problémamentesen üzemelni.

Bizonyos esetekben nagyon-nagy jelentőséggel bír az, hogy mennyire állítható be pontosan a hőfok – például ha különleges növényeket termesztünk, egyáltalán nem mindegy, hogy 20 °C van, vagy 24 °C, és nyilván ugyanez igaz a páratartalomra vonatkozólag. Ezért az is nagy előnye az eszközöknek, hogy pontosan be lehet állítani a lakásban elvárt hőfokot és aztán boldogan termeszthetünk mindenféle finomságot gondtalanul.

És ezekre az információkra kivétel nélkül a fűtőpaneles oldalon tettem szert, tehát azt lehet mondani, hogyha kitartóan kutat az ember, akkor azért vannak olyan témák, amikre érdemben választ lehet találni az interneten. Számomra ez annyira szimpatikus volt, hogy ugyan 70 kilométerre lakom onnan, de mégis el fogok menni a mosonmagyaróvári bemutatóterembe, mert szívesen megnézném ezeket az eszközöket élőben is. Ha pedig lesz, ami tényleg megtetszik helyben, akkor el fogom hozni, elvégre mégiscsak az egyik leghatékonyabb és gazdaságosabb módja a fűtésnek az én körülményeim között.